VvE Reigersbos 177-251

VvE Reigersbos 177-251 is een VvE met 30 koop- en huurappartementen. Bestuurslid Onno van der Veen vertelt over de ervaringen met het nemen van energiebesparende maatregelen.

VvE Reigersbos 177-251 is een gemengde VvE met 18 koopappartementen, 11 huurappartementen van Stadgenoot en 1 huurappartement van een makelaar. Onder de appartementen liggen winkels met een eigen VvE en er is een overkoepelende VvE voor het gehele gebouw. Het complex is gebouwd in 1985. Het VvE-bestuur bestaat uit drie personen, waarvan één van Stadgenoot. Onno van der Veen is bestuurslid en heeft een voortrekkersrol bij het nemen van onderhouds- en energiebesparende maatregelen.

Kozijnen, zonnepanelen of isolatie
Onno vertelt: “We willen maatregelen nemen die bijdragen aan lagere energierekeningen en meer wooncomfort. Ook maakt dit ons complex aantrekkelijker ten opzichte van andere complexen in de buurt. Sommige mensen hebben last van lekkende of tochtige kozijnen en krijgen daardoor een kamer nauwelijks warm.
We hebben verschillende opties voor maatregelen: kozijnen vervangen, zonnepanelen op het dak en/of isolatie van dak, terrassen en kopgevels. Ieder appartement heeft een terras en dat is het dak van het appartement eronder. Eerst dachten we aan zonnepanelen voor individueel gebruik, maar na onderzoek van Energiesprong Amsterdam bleek dat het veel makkelijker en voordeliger is om de panelen te gebruiken voor het elektriciteitsgebruik van de VvE. Binnenkort houden we een informatie-avond en daarna wordt er op de ALV gestemd over de keuzes. Ik zou het mooi vinden als we alle maatregelen tegelijkertijd kunnen laten uitvoeren. De appartementen gaan dan twee energielabelstappen vooruit van label D of E naar B. We zitten nu in de laatste fase, waarin we de getallen helemaal rond hebben en besluiten kunnen gaan nemen.”

Lang proces
“Het is een lang proces. We zijn al sinds 2012 bezig om dingen uit te zoeken. Energiesprong Amsterdam heeft ons daarbij geweldig geholpen. Met advies op juridisch, technisch en financieel gebied en door het aandragen van betrouwbare bedrijven voor de uitvoering. Nu zijn de offertes voor de verschillende opties rond en kunnen we keuzes gaan maken. Energiesprong Amsterdam was de spin in het web en heeft veel connecties, kennis en ervaring waar we volop gebruik van konden maken.
Zonder actief bestuur hadden we het niet gered. Het kost me veel tijd, maar levert ook veel voldoening op en ik heb er heel veel van geleerd. Als tip voor andere VvE’s wil ik adviseren om samen te werken. Je hoeft maar één keer alles uit te zoeken en te organiseren en anderen kunnen dan meeliften. Ik ga daarom ook naar de andere vergelijkbare VvE’s in de buurt. Daar vertel ik waar we mee bezig zijn, en dan kunnen die VvE’s beslissen of ze ook energiebesparende maatregelen nemen.”

Financiering
“Verdiep je in de financiële situatie van je VvE! Omdat we niet genoeg geld gereserveerd hadden, willen we als alles doorgaat het geld lenen, mogelijk via de Energielening Amsterdam. Het kan zelfs zo zijn dat het grootste pakket uiteindelijk het meest voordelig is, omdat we dan ook het meeste energie besparen en de lening in 10 of 15 jaar terugbetalen. En Eneco geeft ons zelfs een besparingsgarantie als we het complete pakket uitvoeren.
Maar het was voordeliger geweest als we het uit de reserves hadden kunnen betalen. Zorg daarom dat je geen slapende VvE bent, maar dat je een meerjarenonderhoudsplan hebt en tijdig vooruit kijkt naar wat er moet gebeuren om de woningen in goede staat en betaalbaar te houden!”

 

informatieavond

Agenda

makkelijk er doorheen

Bekijk het
5 stappenplan

heb je nog twijfels?

Schiet de beren
op je weg

bekijk je mogelijkheden

Doe de energietest
op je eigen huis

bekijk de alternatieven

Bereken je
nieuwe woonlasten