VvE Werengouw

VvE Werengouw is een VvE met 119 koopappartementen, gebouwd rond 1971 en telt 17 verdiepingen. In de afgelopen winter heeft het gebouw een forse verbetering ondergaan: het buitenspouwblad van de gevel is vervangen en er is maar liefst 22 cm isolatie aangebracht. Energiesprong Amsterdam interviewde Joep Steeneken, voorzitter van de VvE.

Waarom heeft de VvE maatregelen genomen aan het gebouw?
“Het begon nogal heftig, er vielen namelijk steenfragmenten uit het buitenspouwblad van de flat. Bewoners en bestuur schrokken daar natuurlijk van. Bij inspectie met een hoogwerker bleek dat op 2 hoeken het buitenspouwblad was losgescheurd en naar beneden dreigde te vallen. Met een tijdelijke constructie is dit vastgezet en de VvE plaatste hekken met waarschuwingsborden om het gebouw. De noodzaak van het aanpakken van de gevel was duidelijk! Energiebesparing was niet de aanleiding, maar de situatie bood nu wel een goede kans om direct de gevel te laten isoleren.”

Wat was de volgende stap van het bestuur?
“In samenwerking met een architect hebben wij offertes aangevraagd, deze kwamen uit op ongeveer 2 miljoen euro. Dit bedrag was te hoog. Alleen Bouwbedrijf Van der Leij kwam met een goed alternatief en deze plannen zijn samen met de architect uitgewerkt. Zo kwam men tot een oplossing waarbij er veel isolatie werd aangebracht en de prijs daalde naar 1,6 miljoen euro. Maar ook dat bedrag hadden we niet zo maar bij elkaar. Uit het reservefonds en met bijdragen van de leden kwamen we tot circa €800.000.”

En de rest van het bedrag?
“We hoorden over een nieuwe Energielening van gemeente Amsterdam en gingen praten met de gemeente. Dit gesprek verliep heel prettig. De Energielening heeft een lage rente (2,6%) en andere leningen zijn vrijwel niet te krijgen voor VvE’s. Zodra de regeling daadwerkelijk open ging, hebben wij als eerste een aanvraag ingediend. Daarvoor moesten we veel informatie aanleveren en de leden moesten tijdens een extra ALV instemmen met een verhoging van de servicekosten, om de lening te kunnen terugbetalen. Gelukkig ging vrijwel iedereen akkoord. “

Hoe is de uitvoering van de maatregelen verlopen?
“Het buitenspouwblad is aan alle kanten van het gebouw verwijderd. Op het binnenspouwblad is 22 cm isolatiemateriaal aangebracht (EPS). Daar overheen is gestuukt en tenslotte zijn flexibele kunststof steenstrips aangebracht. Helaas zorgde de strenge winter voor vertraging, waardoor we extra geld kwijt waren voor de huur van de steigers. De flat ziet er nu weer keurig uit, is helemaal veilig en vooral goed geïsoleerd!”

Merkt u al iets van de isolatie?
“De werkzaamheden zijn dit voorjaar afgerond, dus we wachten met spanning op de komende winter. Ik ben benieuwd hoeveel het gasverbruik terugloopt en verwacht dat de woningen comfortabeler aanvoelen. Volgens mij is mijn energielabel van D naar B gegaan, een forse verbetering.”

Welke tips heeft u voor andere VvE’s?
“Laat je goed adviseren over maatregelen aan het gebouw en wacht niet te lang. Combineer het met energiebesparende maatregelen, zeker als er toch steigers komen. Energiesprong Amsterdam kan dit voor je regelen. De doorlooptijd tussen het idee en de uitvoer van de maatregelen is best lang, dus begin zo snel mogelijk. Als een VvE het geld niet direct heeft, maak dan gebruik van de Energielening van de gemeente. Deze lening is echt een uitkomst voor VvE’s en je verdient het terug met energiebesparing.”

Wat gaat u nu doen?
“Eerst even uitpuffen van al het werk! Maar het kriebelt al weer, we denken over een ander stooksysteem en willen de mogelijkheden voor ledverlichting en lichtsensoren onderzoeken. Daarmee brengen we de energiekosten verder omlaag.”
 VvE Werengouw in de steigerswethouders en voorzitter brengen steenstrips aan bij VvE WerengouwHet buitenspouwblad is verwijderd

informatieavond

Agenda

makkelijk er doorheen

Bekijk het
5 stappenplan

heb je nog twijfels?

Schiet de beren
op je weg

bekijk je mogelijkheden

Doe de energietest
op je eigen huis

bekijk de alternatieven

Bereken je
nieuwe woonlasten